UN SEMNAL GRAV DE LA FRONTIERA DE VEST

Buna seara stimati colegi!

Va supunem atentiei o situatie revoltatoare care se petrece la nivelul ITPF Timisoara, unde abuzurile si presiunile la care sunt supusi lucratorii de la frontiera chiar de catre seful lor afecteaza activitatea si cariera celor desemnati sa lupte in prima linie impotriva migratiei ilegale. Va rugam sa documentati situatia expusa mai jos si, in consecinta, sa trageti un semnal de alarma cu privire la aceste nereguli pe care cu greu le mai suportam. Mai avem inca speranta ca nedreptatile pe care le suferim si neregulile care se petrec la poarta de vest a Romaniei ajung sa fie cunoscute si indreptate de noua conducere a ministerului.

 

Un grup de ofiteri din cadrul Politiei de Frontiera.

 

UN SEMNAL GRAV DE LA FRONTIERA

In perioada 15-18 iulie 2019, o echipa de control din cadrul IGPF, a treia in decurs de un an si jumate, s-a prezentat la ITPF Timisoara pentru a cerceta mai multe nereguli ale inspectorului sef GIUREA TIBERIU GIM, ca urmare a mai multor sesizari venite din partea subordonatilor sai.

Dintre acestea, au fost luate in seama si mai ales au fost trecute pe lista de prioritati ale ofiterilor desemnati cu efectuarea controlului, mai multe situatii in care politistii de frontiera au fost jigniti, amenintati cu pedepsirea, destituirea din functie, cu mutarea si chiar cu acte de natura violenta, intimidati sau cercetati pentru fapte inexistente. Astfel, in perioada incipienta controlului, ofiterii de control au verificat mai multe situatii in care inspectorul sef GIUREA TIBERIU GIM, cu sprijinul acolitului sau comisar sef PARASCHIV NELU, seful structurii operative din cadrul ITPF Timisoara, au dispus si realizat transportul ilegal al unor grupuri de migranti intrate ilegal in Romania din R.Serbia, toate aceste ilegalitati au fost savarsite cu scopul clar de a realiza indicatori mincinosi, cum ar veni să arate că reusesc sa stopeze migratia ilegală,  iar chestorul de politie GIUREA TIBERIU sa isi securizeze astfel functia.

De-a lungul timpului, mai exact in ultimii doi ani, comisar sef PARASCHIV NELU a primit sarcini concrete de dirijare a unor lucratori dispusi sa desfasoare astfel de activitati ilegale, de la diverse sectoare ale PFR din cadrul ITPF Timisoara. Astfel, in majoritatea situatiilor, migrantii au fost urcati in autospecialele inscriptionate ale Politiei de frontiera si transportati in zona de frontiera unde au fost debarcati si trecuti inapoi in R.Serbia insa au fost situatii cand au fost luati chiar de la poarta Centrului de Azilanti de pe str.Armoniei din Timisoara. Aceste chestiuni au fost realizate strict pentru conservarea unor functii la nivel de comanda si anume Paraschiv Nelu – pentru imputernicirea la nivel de serviciu CIT(judiciarul de la frontiera), iar Giurea la comanda ITPF Timisoara. Pe langa aceste aspecte negative care au patat obrazul politistilor de frontiera, chestorul de politie a dat dispozitii tuturor sefilor/adjuctilor sectoarelor PFR, sa efectueze blocari/blocade ale migrantilor astfel incat acestia sa nu mai fie inregistrati ca fiind trecuti ilegal sau chiar sa fie luati din centrele se cazare ale azilantilor.

Pana aici, poate nu pare nimic ilegal, nimic anormal, insa suplimentar acestor dispozitii, sarcinile privind blocarea acestora au fost diferite in sensul ca toti, absolut toti migrantii depistati fara documente, sa fie urcati in masini si transportati in zona de frontiera iar mai apoi trecuti ilegal in R.Serbia, implicand astfel o serie de politisti onesti in activitatile ilegale ale chestorului Giurea si ale acolitilor acestora.

Pe langa aceste fapte cercetate in aceasta perioada, s-a mai avut in vedere modul cum seful de la ITPF Timisoara desfasoara sedintele operative zilnice, saptamanale si lunare in sensul ca acestea se intind pe parcursul a 4-5 ore timp in care el vorbeste fara intrerupere despre activitatile sale profesionale desfasurate la Petea, Sighet si in alte locuri unde organiza adevarate operatiuni de comando pentru combaterea contrabandei cu tigari venite din Ucraina cu toate ca in realitate, printr-o singura cautare pe google a numelui sau, se vor afisa adevaratele fapte comise de acesta si anune implicarea in dosare de coruptie, trafic cu tigari, aranjarea unor examene interne si mai nou instigare la trafic de migranti. Cu ocazia acestor sedinte, lucratorilor de politie nu li se permite sa sustina vreun punct de vedere pentru ca in mod cert, tot ceea ce nu ii apartine sefului ITPF Timisoara, ca si opinie, este gresit, astfel ca in majoritatea cazurilor acesta recurge la jigniri prin a-si cataloga subordonatii ca fiind infractori, prosti, persoane fara minte, neprofesionisti, etc, recurgand chiar la amenintari directe in ceea ce priveste dosarele de cadre, integritatea fizica a politistilor precum si la linistea in cadrul structurilor din care fac parte. Aceste aspecte au fost probate ofiterilor insarcinati cu efectuarea controlului insa nu cunoastem cat se va lua in seama daca acestia au primit dispozitia de „albire” a chestorului denumit generic „chestor de carton” .

Pana la venirea Controlului IGPF, atat Giurea cat si acolitii sai, urmareau ca persoanele incomode din cadrul institutiei sa fie surprinse in afara dispozitiilor sale adica 2-3 min intarziere dupa ora 08:00 sau inainte de ora 16:00, intarzieri ale termenelor de solutionare a lucrarilor, activitate insuficienta (desi nu e prevazut nicaieri un anume volum de munca) sau orice alte fapte ce ar putea constitui abateri disciplinare si care sa atraga dupa acestea sanctiuni chiar daca pentru asta se forta realizarea lor. Dupa venirea controlorilor de la IGPFR, ca si element de noutate, Giurea&Co. au hotarat sa mai spele din pacate si sa trimita „multumiri scrise”  unor lucratori, crezand ca astfel va mai imbuna exigenta ofiterilor insarcinati cu efectuarea controlului.

Urmare a nenumaratelor sesizari trimite la conducerea IGPF sau Corpului de Control, prin care se informa despre faptele abuzive intreprinse de Giurea Tiberiu, nu s-a luat nicio masura impotriva acestuia intrucat era sustinut pe deplin de catre factorii politici ai PSD care l-au propulsat pe cele mai inalte treapte ale MAI, nemeritat dar eficient din punct de vedere financiar pentru unii, intamplator sau nu, odata cu plecarea domnului Dragnea si a doamnei Carmen Daniela Dan, unul spre locul de cazare, alta spre civilie, s-a dispus si un control la ITPF Timisoara, despre care vrem sa credem ca de data asta va fi unul serios.

Domnilor ofiteri de politie de frontiera insarcinati cu efectuarea cercetarilor privind abuzurile Chestorului de politie Giurea Tiberiu, va rugam sa aveti in vedere ca, intr-o perioada anterioara, colegii de-ai dvs. din aceeasi structuri, au efectuat defectuos un control in ceea ce-l priveste pe un alt ofiter de politie de frontiera cu functie de conducere, cu aproximativ aceleasi apucaturi ca si Giurea Tiberiu, iar aceia l-a scos nevinovat ba chiar l-au albit, iar acum fac obiectul unui dosar penal pentru ca nu si-au indeplinit corect atributiile de serviciu, va rugam sa va faceti treaba cu seriozitate, cu decenta, cu devotament, cu exigenta pentru a nu se repeta aceasta scena nefericita prin care dvs. ati putea deveni parti in dosare penale, pentru ca ati incercat sa aparati un chestor de politie si v-ati batut joc de foarte multi politisti de frontiera.

Pentru faptele lui de vitejie dintre acestea: purtare abuziva, trafic de migranti sau abuz in serviciu, chestorul de politie Giurea Tiberiu Gim ar trebui sa raspunda in fata Legii nu doar sa dea nota explicativa in cadrul cercetarilor. Speram ca cei de la Corpul de Control al actualului ministru de interne vor astepta materialul intocmit la ITPF Timisoara in care avem convingerea ca s-a consemnat tot ceea ce au avut de sustinut politistii de frontiera.

Nu neglijati faptul ca in perioada cat acest personaj cu titulatura de sef, s-a inscaunat la carma ITPF Timisoara, a reusit performanta de a deteriora serios relatiile cu institutiile de parchet din judetul Timis, cu institutiile MAI si nu numai, ba chiar a determinat o serie de politisti de frontiera sa isi dea demisia, sa iasa la pensie sau sa se mute pe functii care sa ii convina acestuia(de exemplificat este situatia din data de 31.01.2019 cand asa Homeag Narcis si prietena lui sinsp Florea Catalina, dupa ce au fost jigniti si umiliti prin aprecieri de genul „grasa”, „maturatoare”, „prost”, „smecheras”, acestia si-au depus demisiile intrucat au refuzat sa mai lucreze cu un asemenea șef.

Niciun sef de Birou Control al niciunei institutii din cadrul MAI nu a ajuns la performanța de a-și reclama șeful nemijlocit pentru abuzurii și mai ales pentru încălcări grosolane ale dispozițiilor în vigoare. Acest eveniment neplăcut din punctul unora de vedere s-a petrecut în luna August 2019 când șeful Biroului Control și un lucrător delegat din cadrul Biroului Control, și-au desfășurat activitățile specifice undeva prin zona Jimbolia în baza unui plan aprobat însă pe parcursul deplasării spre locul unde trebuiau să ajungă, au fost sunați de către inspectorul șef Giurea Tiberiu Gim care le-a stransmis că scopul misiunii se modifică în supraveghere și un fel de patrulare cu agenții de la turele de serviciul. Acest gest josnic a fost făcut doar ca să arate că el e șeful fără să realizeze că aceste dispozitii pot avea efect de bumerang în eventualitatea în care aceștia se vor hotărî să scrie undeva, cândva. Doar că spre surprinderea lui Giurea Tiberiu Gim, cei doi ofițeri proaspăt întorși din misiune la sediul ITPF Timișoara, nu au făcut altceva decât să scrie tot ce s-a întâmplat și mai ales au făcut trimitere la dispozițiile încălcate de inspectorul șef. Deocamdată, despre acest eveniment Giurea Tiberiu Gim nu a fost tras la răspundere, singurul lucrur notabil care s-a întâmplat este întrerupere împuternicirii la Biroul Control a ofiterului aflat în misiune cu șeful biroului, care a îndrăznit să scrie realitatea prin care a trecut.

Un alt eveniment notabil la ITPF Timișoara se referă la exploatarea după bunul plac al lui Giurea, a bazei sportive aflat în imediata vecinătate a inpectoratului. Astfel, Scoala de Rugby Club Sportiv Wariors Timișoara beneficiază de tratament preferențial în sensul că desfășoară antrenamentele pe terenul de fotbal aflat în incinta bazei sportive fără a plăti și mai ales fără a exista la baza o licitație sau un contract în acest sens.Acest club beneficiază gratuit de vestiarele unității, apă, curent electric, tractorașul de taiat iarba, etc, ba mai mult au fost montate porti de rugby, au fost aduse tribune, două containere pentru echipamente și mai multe banere pe gardurile unității. Acest lucru se desfășoară în ciuda faptului că într-una din ședințele de comandă de la ITPF Timișoara, Giurea a trecut pe ordinea de zi a problemelor, situația terenului de sport unde se desfășoara aceste activități iar reacția juristei unității – Laura Elena Balan nu a întârziat să apară…aceasta a afirmat că este ILEGAL să dai în folosință fără documente justificative, lucru susținut și de către Balica Gheorghe – vicepresedintele ASC Frontiera Timișoara. Realitatea este că patronul echipei Nicorici Codrut Ionel, a ajuns la Giurea Tiberiu Gim prin intermediul unei agente din cadrul Dispeceratului ITPF Tm si cu care se vorbeste in curte ca acesta are o realatie pe care o numim generic neprincipiala dar in realitate se numeste concubinaj pe care noi oamenii de rând o înțelegem în contextul în care Giurea Tiberiu Gim are soția la 450 km iar fătuca este singură și neliniștită.

Speram ca persoanele insarcinate cu efectuarea controlului de la ITPF Timisoara, vor fi corecti si vor consemna tot ce este de consemnat, vor tine cont de suferinta oamenilor si mai ales vor aduce in locul acestui personaj cu titulatura de sef, un comandat corect, fara antecedente , impartial si foarte bine pregatit, demn de aceasta functie, fara ca politicul sa mai dea gres cum a facut-o in cazul lui Giurea Tiberiu Gim.

Stima și mult succes în ceea ce faceți!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte