şedinţă de dialog social cu subsecretar de stat Mihai Valeriu

La solicitarea conducerii SNPF, în data de 21.02.2018, a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne o şedinţă de dialog social la care a participat o delegație a organizației noastre iar din partea MAI domnul subsecretar de stat Mihai Valeriu.

În cadrul întâlnirii au fost aduse în discuție și depuse o serie de modificari legislative în beneficiul polițiștilor de frontieră.

Instrucțiunia MAI 111/2013 privind personalul navigant va fi modificată în sensul celor solicitate de către organizația noastră.

Pe linie de resurse umane au fost aduse în discuție o serie de propuneri din partea organizației noastre cum ar fi: funcțiile de agent II și III să fie transformate în funcții de agent principal și agent I, funcțiile coordonator ture serviciu să fie denumite șef tură și echivalate pentru ofițeri cu funcția șef birou, iar pentru agenții de poliție, echivalarea să fie cel puțin egală cu funcția șef post Post Poliție Comunală, agenții de poliție absolvenți de studii superioare să poată obține gradul de ofițer în urma unui master profesional în cadrul Academiei de Poliție ”Al. I. Cuza” și numărul de locuri să fie de cel puțin jumătate din numărul de locuri prevăzut ca necesar pentru anul în curs, urmând ca această propunere să fie consultată și cu specialiștii din cadrul Resurselor Umane.

A mai fost adus la cunoștință domnului subsecretar de stat necesitatea modificării OUG 195/2002  și necesitatea ca toți polițiștii de frontieră să fie cuprinși în această ordonanță pentru a putea îndeplini atribuțiile de serviciu nu numai în punctele de trecere a frontierei.

Privind problema deficitului de personal, problemă ce nu poate fi acoperită într-un timp foarte scurt, MAI a gasit o soluție propunând ca orele suplimentare să fie platite, SNPF venind cu un amendament în care s-a specificat ca personalul să poată opta pentru plata orelor suplimentare sau pentru compensarea cu timp liber corespunzător, propunere ce a fost acceptată favorabil.

Referitor la ținuta de protecție a polițiștilor de frontieră, a fost sugerat ca în primul rând personalul din rândul serviciilor logistice să actualizeze standardele de calitate privind ținuta, și aducerea acestora la standardele tehnologice moderne actuale, pentru a putea face față necesităților și intemperiilor din zona de frontieră.

Au fost aduse în discuție și amplu argumentate, teme de natură financiară privind:

  1. Acordarea avizului de poliție judiciară pentru a putea beneficia de sporul de solicitare neuropsihică pentru polițiștii de frontieră ce își desfășoară activitatea în Punctele de Trecere a Frontierei,
  2. Sporul de permanență pentru cei ce își desfășoară activitatea în cadrul grupelor operative și criminalistică,
  3. Chiria actualizată la prețul pieței imobiliare din localitatea în care ocupă o locuință cu contract de închiriere sau un spor de 50% din salariul actual, dar nu mai mult de salariul minim pe economie în plată,
  4. Plata sporului pentru studii superioare așa cum este acordat în toate instituțiile bugetare.
  5. Plata indemnizației de frontieră, aceasta nemaifiind acordată
  6. Cu privire la acordarea voucherelor de vacanță sau compensarea cu sume bănești așa cum a declarat doamna ministru, subsecretarul de stat a declarat că nu ne poate spune nimic în momentul de față întrucât nu este nimic sigur la momentul actual.

Pe timpul discuțiilor  s-a constatat o sensibilitate cu privire la aspectele legate de latura financiară.  Chiar dacă organizația noastră a prezentat și argumentat necesitatea solicitarilor făcute, domnul subsecretar de stat a apreciat și aprobat mare parte din argumentele prezentate, invocând anumite restricții bugetare dar și lipsa unor prevederi legale ce urmează a fi analizate.

În acest sens domnul subsecretar de stat și-a manifestat dorința ca în data de 01.03.2018, la ședința de Dialog Social ce va avea loc la sediul MAI, toate aceste amendamente prezentate de organizația noastră să fie susținute și în prezența personalului specializat ce va fi prezent, pentru a putea fi dezbătute mai amplu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte