BARIERE DE NETRECUT ÎN ACTIVITATEA POLIŢIŞTILOR DE FRONTIERĂ

Am 18 ani de când am fost angajat la Poliția de Frontieră și mi-am desfășurat activitatea doar la frontiera verde(SPF Româneşti). Am trecut prin multe comenduiri şi efecte ale acestora, plecând în anii 2000 de la paza călare şi mers pe jos, numiţi ciobani şi contrabandişti, până la scenete de teatru în care mimam funcţionalitatea autospecialelor. Pentru că aşa se vede frumos de sus(nu sus de la Dumnezeu), ci de la înălţimea fotoliilor manageriale. Se promitea prin 2010 câte 1 elicopter pentru fiecare judeţ, salarii occidentale şi condiţii de muncă care nu vor mai face victime printre poliţisti.

Am sperat că odată cu ieşirea la pensie a celor ce nu ţineau cont de oameni, vin cei tineri, în special ofiţeri veniţi din rândul agenţilor şi care vor schimba mentalitatea celor care conduc destinele instituţiei. Însă ,,ŞOC!”, nici de departe acest rezultat.

Au venit o serie de comandanţi de la M.Ap.N. Cei de acolo i-au pus să aleagă între civilie şi … funcţionar public cu statut special. Ba mai mult, au fost încadraţi ofiţeri care în academie erau daţi afară pentru că nu învăţau. Din pacăte, aceştia au ajuns specialiştii cinefili în scenariile filmelor cu subiect CONTRABANDÃ şi regizorii unor piese tragi-comice care nu au nicio legătură cu grăniceria sau cu Poliţia de Frontieră.

Poate ar trebui să-i ajutăm să participe la Premiile Gopo!!! Din păcate mulţi “Vișinești”, “patriarhi” şi mici “Mussolini” vin să ne arate cum se face ”á la carte” o pază a frontierei de stat. Ne scot de la bilanţul turelor de serviciu că aşa au ei chef, ne sfătuiesc prieteneşte să nu ne facem vise, că ei ştiu să tragă cu arma bine(ca o ameninţare), că au stat ani(lumină) pe burtă prin boscheti. Discuţii făcute cu scopul de a ne intimida, doar ca să le ştim de frică.

Îndrumarea este o activitate care lipseşte din obiectivele marilor responsabili cu destinele politiştilor de frontieră. Ştiu că pot fi trimis la psiholog, dar mi-e dor să fiu numit, “cioban”, “contrabandist”, “tălpaş”, de cei care ştiau meserie…meseria de a apăra ţara.

Dacă îndrăzneşti să nu fii de acord, să faci altfel decât vrea „șăfu”, chiar dacă legea îti permite, te aştepţi ca în lunile următoare, să ţi se fabrice o plângere penală pentru abuz în serviciu, de la un paznic de vanatoare care umblă cu cartuş pe ţeavă, pe timp noapte, în  500m de la linia de frontieră spre interior.

Îmi pare rău dragul meu coleg că te vei duce pe banii tăi şi timpul tău la Parchet, deoarece “micul Mussolini” (cum este alintat de prieteni), nu acceptă decontarea şi pontarea orelor petrecute la Parchet  din cauza exercitării atribuţiilor de serviciu, cum de altfel s-a întâmplat şi în cazul meu.

În 18 ani de serviciu numai în prima linie – operativ, cu bune și rele am înţeles că propunerile pentru grade, medalii şi solde ministeriale se fac în același mod, pe bază de anturaj, neamuri, interes, pile şi relaţii.

 

 

“Patriarhul” sectorului ne adună în şedinţe, unde se mimează dialogul social, expune propunerile lui, propuneri deja bătute în cuie și ne întreabă dacă suntem “de acord”. Dacă nu, asta este: el este stăpânul și el hotărăşte. Dacă îndrăznești să propui o colegă pentru o recompensă, “Înalt Preasfiinţia-Sa” stă, chibzuieşte şi începe cu întreabările: „Cine s-a uitat primul pe aparatul de vedere pe timp de noapte, colega ori colegul, că e conflict de interese?” Supărare mare, cine și-ar fi putut imagina, balanța spre cine înclină? Unul este de la Prolex, iar doamna e de la voi (SNPF)!!!

Totul este făcut numai la mişto. În luna aprilie, după o acțiune de salvare, sunt scoși doi minori din casa în care tatăl lor dăduse foc baxurilor de tigări, pentru a-și șterge urmele. Mai marele şef “meditează” şi-ti zice: “să zici bogda prostii că nu s-a sesizat din oficiu, să vă facă plangere penală pentru violare de domiciuliu”. Uite așa, vorba lui Nenea Iancu “curat violare de domiţiliu”, mai bine taci din gură şi nu superi nobilimea.

În anul 2018, am constatat opt infractiuni, am avut circa 5000 de pachete cu tigări confiscate, plus multe alte contravenţii. Însă, „Patriarhul” a avut grija se îmi transmiă că ar exista o plângere penală în curs…o să apară ea…şi că…tot eu stiu cum le-am constatat!!!….”Mare şef, cum le-am constatat?” Că doar a avut grija să fiu dat în misiuni de supraveghere auto, doar cu anumite persoane, colegi din anturajul său. După ce a fost spart mitul că adun pachete cu tigări, în ultimă instanţă, a dat ordin să nu mai fiu planificat în serviciu pe acea direcție, ci pe un drum lăturalnic, unde nu trece niciun participant la trafic încărcat/sau nu, cu produse accizabile. “Ce să faci?” “Cum să faci?”…Într-o zi mi s-a transmis prin intermediari, să am “o altă față”, mai dulce dacă se poate. În caz contrar, o să mă trezesc la sfârșitul anului cu calificativul “BINE” în cel mai fericit caz.

„Iaca na!” Purtarea ta şi dragostea faţa de prea-iubitul conducator, nu se ridică la cotele aşteptate!!! Dacă nu v-aţi dat seama este vorba de “Prea-Iubitul” şef de sector, Şalvari Daniel-Constantin.

 

Umblă vorba(e posibil sa fie doar zvonuri) prin diferite medii că domnul Şalvari sprijină sau face parte din grupuri infracţionale specializate în contrabandă. Această ipoteză este susţinută şi prin faptul că planifică în zonele “fierbinţi” ale sectorului doar oameni care îi sunt apropiaţi. Cei care sunt cunoscuţi că îşi fac meseria bine şi sunt corecţi, nu au ce căuta în zonele respective, sau ca cei care au sanctionat  persoanele din anturajul acestuia , sau trezit cu plângeri penale pe la parchet, avem bănuiala rezonabilă că acestia au fost învățați de măria sa……

Aceasta este povestea pe care o trăieste zi de zi un coleg de-al nostru, polițist de frontieră, care a avut puterea și curajul să ne dezvăluie unele șicanări și nereguli de la locul unde își desfășoară activitatea. Una dintre motivaţii este şi aceea că nu face parte dintr-o organizație sindicală acceptată de “prea iubitul” conducător. Vor urma și alte dezvăluiri.

Așteptăm sesizări din partea tuturor colegilor noștri, polițiști de frontieră, de oriunde se întâmplă lucruri poate și mai grave.

 

Biroul Executiv Central

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte