polițist de frontieră = statut de servitudine

În urma sesizărilor primite de la mai mulți membri de sindicat, observăm că sunt probleme foarte mari în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră  Iași. Șeful de sector Cms.sef Pandelea Gabriel si adjunctul acestuia Cms.sef Melinte Leonardo în loc să se ocupe cu problemele din cadrul sectorului aceștia iși bat joc atât de lucrătorii care execută misiune la supraveghere cât și de cei care execută misiune la controlul documentelor .

Planificarea serviciului în ture a lucratorilor se face de către coordonatorul de tură, dar în repetate rânduri, aceste planificări sunt modificate la ordinul sau dispoziţia verbală a şefului de sector sau a adjunctului şefului de sector fără a motiva într-un fel decizia luată, afectând liberele personalului şi viaţa privată a acestora. A fost modificat inclusiv concediul de odihnă a poliţiştilor de frontieră cu câteva zile înainte de a intra în concediu, fără ştirea şi acordul acestora.

La Punctul de Trecere a Frontierei de Stat a Romaniei – Sculeni, planificarea în serviciu se organizează pe sensuri de circulaţie şi lucrătorii care îşi desfasoară activitatea pe sensurile de intrare/ieşire în/din România, sunt echipaţi în ţinuta de serviciu .

Poliţiştii de frontieră ce îşi desfăşoară activitatea la control acces în punctele de trecere, la intervale de timp, execută şi misiuni la frontiera verde în ţinuta de protecţie, pe drumuri neamenajate şi greu accesibile. Acest fapt, îşi lasă amprenta asupra ţinutei din punct de vedere estetic şi o tranformă într-o ţinută plină de praf, impurităţi, inadecvată desfăşurării misiunii şi în punctele de trecere a frontierei de stat, unde se foloseşte ținuta de serviciu. Acest aspect neplăcut al ţinutei se reflectă asupra cetaţenilor care tranzitează punctele de frontieră şi este evident că poliţiştii de frontieră trebuie să aiba o ţinută impecabilă, dând dovadă astfel de respect faţă de cetăţenii şi imaginea ţării pe care cu respect o slujesc.

Cum putem să reprezentăm această imagine cu un poliţist de frontieră care se întoarce din misiunile de la frontiera verde, pe o vreme ploioasă, atât timp cât nu există nici un minim de condiţii pentru a se putea schimba (vestiare) cu altă ținută curată sau

când nu există posibilitatea de curaţare a ţinutei, întrucât nu există surse de apă menajeră şi nici surse de apă potabilă.

Şeful de sector, domnul cms. şef Pandelea Gabriel, a dat un răspuns în acest sens „indiferent de ce ţinută poarta ori dacă sunt  sau nu trecuți pe tabelul cu lucrători la documente, toţi trebuie să lucreze la controlul documentelor că așa scrie în fişa postului şi că e de datoria poliţistului să-si pastreze ţinuta curată, nu mă  interesează cum sau unde vă curaţaţi voi, chiar şi dacă nu există nici măcar apă în P.T.F.”

 

Alte aspecte semnalate de către poliţiştii de frontieră sunt:

– referitoare la modul de comunicare dintre şeful de sector/adjunctul şefului de sector şi poliţiştii de frontieră; de cele mai multe ori, poliţiştilor de frontieră li se induce o stare de stres accentuată înaintea intrării ori la iesirea în/din serviciu, neţinându-se cont de importanţa serviciului pe care aceştia trebuie să îl desfăşoare pe o perioadă de timp de 12 -13 ore, pe timp de zi sau pe timp de noapte; concret, conducerea SPF Iaşi, preponderent prin adjunctul cms şef Melinte Leonardo, face observaţii şi aduce reproşuri subordonaților pentru orice detaliu, având impresia  că aceştia nu sunt niciodată destul de pregatiţi în activitatea lor. Acest lucru creează de o perioadă buna de timp frustrare şi demotivare în rândul agenţilorşi induce o stare de tensiune inutila şi neproductivă.

-modul impropriu şi insalubru de a servi masa;

-neacordarea unui timp adecvat de refacere a capacităţii fizice, în funcţie de temperaturi şi intemperii, poliţiştii de frontieră ( de multe ori dupa misiune de pândă de câte 7-8 ore) ajungând la epuizare; în aceste conditii, ei sunt planificaţi în continuare în PTF Sculeni la acces sau control automarfare.

-neacordarea unui timp adecvat pentru refacerea termică, aceştia fiind ţinuţi afară în câmp/pădure, în frig, fără o ţinută adecvată condiţiilor atmosferice.

Aceste aspecte au fost discutate de către organizaţia noastră cu conducerea sectorului şi semnalate aparatului central al ITPF Iaşi, dar se pare că nu interesează pe nimeni rezolvarea acestor probleme; menţionăm faptul că dl. cms. şef Pandelea Gabriel, în trecut, şi-a desfăşurat activitatea în cadrul  biroului control intern din ITPF Iași.

Spre ilustrarea celor mai sus mentionate, vă exemplificăm pe scurt o situaţie:

– S.P.F. Iași data de 15.11.2017: o parte din tura care a fost de serviciu în schimbul de noapte şi care a intrat în seviciu la ora 18.30 pe data de 14.11.2017, a ieşit din seviciu la ora 08.50 dimineaţa. Deşi poliţiştii de frontieră au stat în serviciu aproape 15 ore, au fost pontaţi doar cu 13 ore. Concret, la sosirea din misiune, adjunctul sectorului, cms. şef Melinte Leonardo i-a aliniat pe poliţiştii de frontieră în curtea sectorului şi unora le-a solicitat să analizeze ţinuta colegilor de la frontiera verde, punându-i pe toți într-o situație jenantă,umilindu-i, fiind observați şi de unii jandarmi aflați în acelaşi perimetru. Ulterior, o parte a turei a fost solicitată să mai rămână la sediul SPF Iaşi pentru discuții cu şeful de sector, Cms.şef Pandelea Gabriel. După ce acesta a reproşat coordonatorului ture serviciu pe un ton agresiv că nu a planificat poliţiştii de frontieră atât la frontira verde (echipați cu ținuta de protecție şi bocanci) cât şi la controlul documentelor în PTF, șeful de sector a agresat verbal polițiștii rămași la discuții cu conducerea sectorului, aducându-le expresii jignitoare şi trăgând agresiv de hainele unui polițist pentru a vedea ce poarta pe dedesubt.

Din cauza modificării planificării turelor de serviciu, programul de lucru in P.T.F. Sculeni este practic acelaşi – de 14 ore, din care pontate sunt doar 13.

Notele raport se întocmesc fară sens, lucrătorii fiind obligați să menționeze despre numărul de vaci observate în apropierea frontierei, precum si de sexul acestora. Tot în notele raport lucrătorii trebuie să scrie si despre gradul de înclinație stâlpilor de frontieră.

Sunt multe nereguli şi multe aspecte negative ce se reflectă asupra poliţiştilor de frontieră, lucratori în cadrul SPF Iaşi din partea şefului de sector şi adjunctul şefului de sector drept pentru care, organizația noastră face toate demersurile posibile pentru rezolvarea problemelor menționate luând în calcul si organizarea unor activități de protest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte